PROIECTUL IBPP01-136
?REINTEGRAREA OAMENILOR IN ETATE VULNERABILI IN SOCIETATEA DIN MOLDOVA?, COMISIA EUROPEANA, TACIS
 
Sumar

Proiectul are ca scop promovarea reintegrarii sociale a oamenilor in etate vulnerabili din Moldova prin intermediul crearii unui model replicabil de grupuri de sustinere de oameni in virsta si de a imputernici ONG-urile pentru a-i sustine, oferindu-le persoanelor in etate posibilitatea de a influenta politicile si atitudinile care ii afecteaza din societate. Din grupul tinta al proiectului fac parte persoanele in etate vulnerabile din Moldova si beneficiarii sai directi sunt oamenii in virsta si ONG-urile care ii vor sustine in 5 regiuni. Principalele activitati ale proiectului vor include: instruirea ONG-urilor care ii vor sustine pe oamenii in etate in: managementul proiectului, voluntariat, lobbying, lucrul cu mass media si acumularea de fonduri; crearea unor grupuri durabile de sustinere de oameni in etate si implementarea activitatilor pilot; dezvoltarea unui model replicabil de grupuri de sustinere de oameni in etate si editarea unui manual practic; sensibilizarea opiniei publice prin intermediul mass media, conferinta de diseminare, elaborarea unor pliante pe teme ca standarde de ingrijire si recomandari pentru politicile guvernamentale despre oamenii in virsta, care vor primi informatia necesara din experienta grupurilor de sustinere de oameni in etate.

Baza proiectului

HelpAge International (HAI) lucreaza cu parteneri din Europa Centrala si de Est de mai mult de sapte ani pentru a coordona dezvoltarea Retelei din Europa Centrala si de Est (RECE) a ONG-urilor ce lucreaza cu si pentru oamenii in etate. Un program intensiv care consista din seminare despre dezvoltarea organizatiei, vizite de schimb, formare de formatori si publicatii este finantat de catre Fondul Comunitar (Community Fund) (odinioara Comisia de Binefacere a Loteriei Nationale a Marii Britanii). La inceput, Moldova, Belarus si alte state din fosta Iugoslavie, nu au fost introduse in program deoarece nu existau nici un fel de legaturi la acea etapa initiala in 1997, dar mai tirziu au fost incluse.

Un consultant de la HAI a fost sustinut financiar de catre Institutul Societatii Deschise (ISD) (Open Society Institute) de a instrui la un seminar ISD din aprilie 2000 (parte dintr-un program vast al ISD in gerontologie). Dna Irina Baicalov, de la un ONG din Moldova ?Respiratia a doua?, care a participat la programul de gerontologie ISD, a fost informata la seminarul ISD despre lucrul HAI in RECE, iar HAI, la rindul sau, a aflat despre existenta orgnizatiei ?Respiratia a doua?. Dumneaiei a fost invitata sa participe la un seminar despre includerea oamenilor in etate in luarea de decizii, care a avut loc la Zagreb in mai 2000 si la Varsava in martie 2001. Apoi, ca fiind o parte din strategia HAI de largire a retelei regionale si de promovare a lucrului in retea la nivel national si schimbul de informatie, Dna Baicalov a fost contactata de catre HAI cu scopul de a elabora o brosura despre oamenii in etate si luarea de decizii in Moldova intitulata ?Nimic despre noi, fara noi?, ce include o lista a ONG-urilor ce lucreaza cu si pentru oamenii in etate (finantate de catre ISD).

Ca rezultat al intreviurilor petrecute pentru pregatirea ?Nimic despre noi, fara noi?, Dna Baicalov s-a adresat HAI cu rugamintea de a sustine intilnirea initiala a ONG-urilor ce lucreaza cu si pentru batrini si reprezentanti ai autoritatilor de conducere locala (reprezentantii Ministerului) din Moldova. Aceasta intrunire a avut loc in decembrie 2000 unde a participat si un reprezentant de la HAI. A doua intilnire nationala si un seminar despre lucrul in retea a fost orgnizata in iulie 2001 cu sustinerea HAI. La aceasta intilnire ONG-urile si oamenii in etate au identificat necesitatile principale ale oamenilor virstnici din Moldova si au inceput sa discute despre metode de solutionare a acestor probleme. Participantii au ajuns la un acord ca trebuie de integrat oamenii in etate in societatea din Moldova sensibilizind opinia publica despre situatia si contributia oamenilor in etate din Moldova si de a elabora niste standarde de ingrijire si politici guvernamentale fiind informati de insisi oamenii in etate. ONG-urile din Reteaua nationala au fost entuziasmati de metodele participative ale HAI de a implica oamenii in virsta in solutionarea problemelor lor, aceasta ducind la o reintegrare sociala si au fost de acord sa creeze in localitatile lor din Moldova niste modele de voluntartiat pe care ?Respiratia a doua? le implementeaza deja in comunitatea sa din Balti.

Ca urmare a vizitei HAI in Moldova in iulie 2001, HAI si ?Respiratia a doua? au inceput sa discute posibilitatea dezvoltarii unui proiect in comun, bazindu-se pe necesitatile identificate de catre Reteaua nationala a ONG-urilor si de oamenii in etate consultati si bazindu-se pe niste modele durabile de grupuri de sustinere de oameni in etate din experienta HAI din alte tari, de asemenea, pe experienta ?Respiratiei a doua? cu privire la activitatile specifice pentru Moldova. O intilnire a partilor interesate a fost organizata de catre HAI si ?Respiratia a doua? si a avut loc la Chisinau in februarie 2002, unde au participat ONG-uri, oameni virstnici, reprezentanti ai conducerii. In acea perioada, de asemenea, a avut loc o intilnire a Retelei nationale de ONG-uri ce lucreaza cu si pentru batrini; mai tirziu scopurile si activitatile din proiect au fost rectificate si au contribuit la schitarea acestei propuneri.

Incepand cu anul 2003 HelpAge International si ?Respiratia a doua? au conlucrat asupra proiectului ?Reintegrarea oamenilor in etate in societatea din Moldova?, care a fost cu generozitate sponsorizat de EC TACIS IBPP si Development Co-operation din Irlanda.

In proiect au participat ONG-uri de la Reteaua Nationala de ONG-uri ce lucreaza cu si pnetru oamenii in etate in diferite regiuni ale Moldovei: Orhei si Chisinau, satele Ciniseuti ? Rezina si Trinca ? Edinet. Proiectul de activitati a inclus training-uri pentru varstnici, precum si pentru cativa lideri de ONG-uri (?Batranete fara tristete?, ?Sperantele batranilor de la nordul Moldovei?, Asociatia veteranilor din Orhei, Asociatia pensionarilor ?Bunatatea?, Asociatia de Nursing). De asemenea, au fost incluse intalniri regulate cu oamenii in virsta, intilniri ale partilor cointeresate si intilniri ale liderilor.

Pe parcursul a 24 luni in activitatile proiectului au fost implicati aproximativ 700 de varstnici, care au participat la 6 training-uri, 3 conferinte si 60 de intalniri care au avut loc in aceste regiuni. Aceste activitati au ajutat la dezvoltarea retelei de lucru a organizatiilor non guvernamentale cu si pentru oamenii varstnici, si a retelei voluntarilor in etate cu scopul de a dezvolta societatea.

Au fost create grupuri de ajutor reciproc de oameni in etate in cele cinci ONG-uri, care participa in proiect care au promovat diverse activitati in cadrul celor 4 mini-proiecte: ingrijire la domiciliu, programul ?Casa calda?, cresterea iepurilor, colectarea plantelor medicinale, asistenta sociala si spirituala, lobbying.

Un moment important in implementarea proiectului a fost Conferinta oamenilor in etate, care a avut loc in 2003 in ajunul Zilei Internationale ale Oamenilor in Etate (1 octombrie). La Conferinta au participat de catre reprezentantii Comisiei Europene Ralph Genetsky, Tetiana Shulha din Brusel si Cristina Mosneaga din Chisinau. Ca rezultat al Conferintei a fost elaborat Declaratia Oamenilor in Etate, care a fost publicat in presa nationala.

Conferinta Finala a proiectului si Manualul practic au fost rezultatele activitatilor de 2 ani ale proiectului.

Conferinta finala a proiectului a avut loc la 16-18 decembrie 2004 in Chisinau, Moldova.

Scopul conferintei a fost:
? Sensibilizarea opiniei publice privind necesitatile si contributiile oamenilor in etate
? Sa contribuie la dezbaterea politicilor privind oamenii in etate in Moldova
? Raspindirea modelelor elaborate prin intermediul manualului si prin reteaua nationala

Oamenii in etate si-au exprimat parerea cu privire la impactul proiectului asupra beneficiarilor si activitatilor lor viitoare. In cele din urma a fost lansat Manualul practic, un adevarat apogeu al activitatilor voluntarilor in etate, ale beneficiarilor si ONG-le lor in cadrul proiectului. Acum el este disponibil la aceasta adresa in internet.

Participantii au analizat Strategia de Eradicare a Saraciei pentru Moldova in raport cu oamenii in etate. Desi aceasta analiza a fost succinta, exercitiul a demonstrat ca este mult de lucru pentru reteaua nationala pentru a influenta procesele de formare a politicii si pentru a asigura implicarea oamenilor in etate viitoarele dezbateri.
? Oamenii in etate nu sunt mentionati ca grupuri specifice vulnerabile
? ONG-le ce activeaza cu oamenii in etate n-au fost invitati la consultatiile cu societatea civila
? Standardele minime de servicii nu sunt definite; cum ar putea ajunge aceasta la oamenii in etate in realitate?
? Reteaua trebuie sa inainteze propuneri si sa nu astepte pana cind totul se va face la nivel de minister.

In ziua a treia, reteaua a facut planuri pentru viitor. Dupa prezentarile celor 6 membri noi, ONG-lor din sudul Moldovei, Paul Hinchliff (HAI) a descris noul proiect (ce va incepe in 2005), care va dezvolta ONG-le ce lucreaza cu oamenii in etate din sudul Moldovei. El i-a incurajat pe participanti sa-si impartaseasca cunostintele dind publicitatii succesele lor si indrumind ONG-le de la sud.

Svetlana Bashtovenka de la ?Ymyt?, filiala si partenerul de proiect al HAI, a impartasit experienta retelei nationale kirghize. Proiectul da posibilitate oamenilor in etate sa imbunatateasca nivelul de viata a beneficiarilor directi pe langa alti oamenii in etate din tara prin coordonarea si schimbul de experienta in lucrul organizatiilor oamenilor in etate implicate in proiect in Kirghizstan.

Planul National de Actiuni al Moldovei in cadrul Programului de Lucru in Retea al Europei de sud-est

D-na Irina Baicalov a prezentat Planul National de Actiuni al Moldovei al Programului LRESE la care participa 9 tari pentru combaterea discriminarii oamenilor in etate si promovarea drepturilor oamenilor in etate pe tot cuprinsul regiunii.

Participantilor li s-au adus multumiri pentru devotamentul lor in realizarea proiectului cu succes.

Rapoartele complete a prezentarilor sunt disponibile la Respiratia a Doua si HelpAge International .

 
 
 
PROIECT FINANTAT DE EU IN COOPERARE CU DCI:
 
PROIECT IMPLEMENTAT DE :
 
 
The European Union
Development Cooperation Ireland
Second Breath
Help Age International